Gyerekkel.com
🎗️ A méhnyakrák megelőzése - avagy a szűrővizsgálat fontossága
2021 feb. 25.

Miért ekkora a felhajtás a méhnyakrák körül? Miért fontos elmenni évente méhnyakrák szűrő vizsgálatra? Idén január 18-án indult a méhnyakrák elleni harc hete, aminek kerertében számos szakember és ráktúlélő szólalt fel a betegség megelőzésének fontossága érdekében. Nőként, főként Anyaként nagyon fontos tisztában lenni a betegséggel és a megelőzés lehetőségeivel.

 

📊 Az egyik legveszélyesebb és legnagyobb kockázattal járó nőgyógyászati megbetegedés a méhnyakrák. Kiemelt jelentőségű, hogy hangsúlyt fordítsunk tehát a megelőzésre. 

Gyerek, háztartás és munka mellett valóban macerás szűrővizsgálatokra járni, - pláne COVID idején -, ám a méhnyakrák betegség sajnos máshogy nem ismerhető fel időben. A méhnyakrák látható, érezhető tünetei ugyanis legtöbbszőr csak akkor jelentkeznek, amikor már nagy baj ban.

🎗️  Mi is pontosan a méhnyakrák?

A méhnyakrák a méhnyak, azaz a méh alsó részén, a felület hámsejtjeinek rosszindulatú elváltozásából kialakuló daganattípus. Kialakulásáért elsősorban a főként, de nem kizárólag nemi úton terjedő HPV fertőzés bizonyos csoportjai felelősek – mely gyakorlatilag az egyetlen olyan rákot okozó vírus, ami ellen létezik védőoltás. A vakcina a Istenhegyi Géndiagnosztika HPV Centrumában elérhető, valamint a legtapasztaltabb orvosok nyújtanak tájékoztatást az oltás előnyeiről.Az oltás egyébként 2014 óta része a Nemzeti Immunizációs Programnak. A szexuálisan még nem aktív korosztályban a leghatékonyabb, de későbbi életkorban is alkalmazható, és semmilyen hátránnyal vagy kockázattal nem jár. A méhnyakrák elleni védőoltás a serdülő korosztálynak ingyenes, de nem kötelező. 


🧪 Miért fontos a szűrővizsgálat?

Az évenkénti rákszűrés nemcsak a méhnyakrák megelőzése és esetleg rák megelőző állapotok diagnosztizálására alkalmas. A rákszűrés alkalmával sokszor derül fény a méhnyakszáj olyan elváltozásaira is, amiről mi nők nem is tudunk. Ilyen például egy esetleges krónikus hüvely vagy méhnyak gyulladás. Ezek általában semmilyen tünetet nem okoznak (vagy esetleg már hozzászoktunk a kellemetlen szagú váladékhoz).

A rákszűrés ilyen esetben is segíthet, mert rávilágít a régóta fennálló problémánk magyarázatára. Egy krónikus méhnyak gyulladás, - ami esetleg semmi tünetet nem okoz, - gyulladásos gócot csinál a szervezetben, ami nemcsak az immunrendszert gyengíti (jelen Covidos helyzetben ez önmagában is igen nagy jelentőségű), hanem mellékhatásként hajhullást, ízületi problémákat vagy bőrkiütést okozhat. A tünetek közül egyik sem számottevő és könnyen hozzászokunk és sokszor nem is gondolunk rá, hogy a problémánkat nőgyógyászati gond is okozhatja.Hála a korszerű és megújított citológiai rendszernek, ma már minden, nőgyógyásznál levett citológia nemcsak daganatsejteket vagy daganat megelőző állapotokat mutat ki, hanem számos egyéb információt is ad az egyéb kezelést igénylő folyamatokról. Gyors és professzionális szűrővizsgálatra az Istenhegyi Géndiagnosztika szakrendelésén van lehetőség.


🩺  Mi történik, ha a szűrővizsgálaton elváltozást találnak?

Amennyiben a védőoltás hiánya, vagy bármi egyéb okból mégis degeneratív elváltozást tár fel a szűrővizsgálat, a betegség kialakulását éppen megelőző vagy korai stádiumában, időben elkezdett terápiával az esetek nagy részében a méhnyakrák gyógyítható.

Túl későn diagnosztizálva, előrehaladott stádiumában azonban halált okozhat. Egy olyan, akár gyógyíthatatlan állapotot okozó betegségről beszélünk tehát, ami ellen való védekezéshez megvannak az eszközeink – mégis évről évre több mint 1000 nőt érint hazánkban.


🔥  Mi történik pozitív HPV eredmény esetén?

Pozitív HPV lelet esetén az a fő kérdés, hogy milyen típusú vírustörzs került kimutatásra, és ez fogja meghatározni, hogy mik a további teendők. Komolyabb aggodalomra a magas kockázatú vírustörzsek kimutatása esetén sincs okunk, hiszen:

  • A HPV-fertőzés nem jelenti automatikusan azt, hogy méhnyakrák fog kialakulni, az immunrendszer ugyanis az esetek többségében képes felismerni a fertőzést és megelőzni a vírus által kiváltott rosszindulatú hámsejt-elfajulások kialakulását;
  • Kóros elváltozást az azonos, magas kockázatú HPV típussal való hosszú időn át tartó fertőzés okozhat, éppen ezért nem kell megijedni HPV-fertőzés esetén, hanem figyelemmel kell kísérni annak lezajlását;
  • Ha a probléma időben felismerésre kerül, akkor ez nőgyógyászati beavatkozással – az érintett méhszájrész kúp alakú kimetszésével – csaknem száz százalékosan gyógyítható, vagyis biztonsággal elkerülhető a későbbi stádiumú és sikerrel már nem feltétlenül kezelhető elfajulások kialakulása.

 

Bővebb tájékoztatást a szűrővizsgálatról, és egyéb tanácsadásról az Istenhegyi Géndiagnosztika Centrumban kaphattok! 🧬